Al novembre es va organitzar el “CaixaResearch Conference 'Overcoming Covid-19 and preparing for the future”, una conferència en format virtual per avaluar què s’havia après de la pandèmia, quines eines i tecnologies actuals hi ha disponibles i com es podria actuar per estar millor preparats per a noves infeccions en un futur.

La trobada, liderada per l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i l'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, i impulsada per la Fundació “la Caixa” Biocat, va tenir una durada de dos dies (16 i 17 de novembre de 2021), on es van dur a terme diferents conferències i taules rodones. La primera jornada va girar al voltant del desenvolupament d'eines per a combatre la COVID-19 i la mobilització d’una quantitat de recursos sense precedents destinats a la recerca, mentre que el segon dia, els temes principals van ser les estratègies que s'havien d'implementar per evitar que es repetís una pandèmia com l'actual, el concepte de One Health i la necessitat d'equitat global. En total, la conferència va tenir més de 1400 persones inscrites.

Els ponents més destacats que hi van participar van ser la María Neira, directora del Departament de Salut Pública i Medi Ambient de l'Organització Mundial de la Salut (OMS); Adolfo García-Sastre, viròleg de Global Health and Emerging Pathogens Institute of Icahn School of Medicine, Mount Sinai, USA; Daniel Prieto-Alhambra, catedràtic de farmacoepidemiología de la Universitat d'Oxford; Nathalie Strub-Vergouft, directora de la iniciativa Neglected Tropical Diseases (NTDs) i de la comissió Covid-19 de The Lancet, Miguel Luengo-Oroz, director científic d'UN Global Premi, la iniciativa de Nacions Unides per a l'ús de big data i IA en aplicacions de desenvolupament sostenible i acció humanitària i Carmen Cabezas, secretària de Salut Pública del govern de Catalunya.

Per altra banda, es van poder presentar projectes innovadors relacionats amb pandèmies i malalties infeccioses davant d’una sèrie d’inversors. Un jurat d’experts va escollir els finalistes que es van poder reunir amb els inversors. Aquesta iniciativa va ser una oportunitat per debatre, generar networking i participar en un esdeveniment científic sense precedents.

Banner promocional de la Conferència CaixaResearch 'Overcoming Covid-19 and preparing for the future'

Àngel Font (FBLC), Robert Fabregat (Biocat), Bonaventura Clotet (IrisCaixa) i Antoni Plasència (ISGlobal) durant la seva intervenció el 16 de novembre de 2021

Plenary talk. Maria Neira - Climate Change and Health (WHO) - Caixa Research Pandemics

Plenary talk. Maria Neira - Climate Change and Health (WHO) - Caixa Research Pandemics