El 2021 es va celebrar la quarta edició de CRAASH Barcelona, el programa d’acceleració de 12 setmanes, impulsat per Biocat, que ajuda a persones investigadores i emprenedores a llançar al mercat innovacions en l’àmbit healthtech de la mà de CIMIT (Boston), l'acceleradora de salut amb més experiència del món.

El programa es va adreçar exclusivament a projectes amb tecnologia d’avantguarda (diagnòstic, dispositius mèdics i digital health), sorgits de centres de recerca, instituts de recerca hospitalaris i universitats establerts (o vinculats) a l’ecosistema català i amb un TRL de 3-6 (prova de concepte / assajos clínics inicials). El programa va rebre un total de 15 sol·licituds de les quals se’n van seleccionar 6 projectes, concretament 1 startup i 5 projectes encara no constituïts. 

Un 70% de les sol·licituds venia de projectes establerts a Barcelona mentre que la resta venien de Girona i Tarragona. 

El programa va consistir en un acompanyament per part de mentors europeus i de Boston i una introducció i aterratge a diferents mercats europeus (Holanda, Espanya i Catalunya, i Boston) que van ajudar a validar les propostes de valor dels projectes. 

Els 6 projectes seleccionats també van assistir a la Barcelona Week, tres dies de ponències i formació, on van poder seguir validant les seves innovacions en dispositius mèdics i de digital health.

Projectes CRAASH Barcelona 2021:

· Blaap: El projecte, nascut a l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, és una plataforma lúdica online que permet la rehabilitació lingüística des de la llar mitjançant algoritmes d'intel·ligència artificial (IA) que ajusten i adapten la teràpia a cada pacient. A més, inclou sistemes de reconeixement de la parla per facilitar, tant la interacció entre els pacients i la plataforma, com el reconeixement de patologies del llenguatge.

· Direct Subjective Refraction: Aquest projecte, que sorgeix de l'Institut d’Òptica, part del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), busca agilitzar l’avaluació òptica que realitzen les clíniques oftalmològiques. L’objectiu del projecte és fer aquesta avaluació cinc vegades més ràpida i dues vegades més precisa. A més, una altre avantatge d’aquest mètode és que no requereix supervisió i que, per tant, permet als professionals oftalmològics disposar de més temps per fer exploracions oculars o activitats de més valor afegit.

· Heatshot: El projecte, nascut a la Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR), busca prevenir les infeccions respiratòries en pacients intubats mitjançant una tecnologia nova sense precedents. Aquestes infeccions són una de les principals causes de mortalitat en pacients intubats a les UCIs per culpa dels bacteris sensibles o extremadament resistents que creixen en biofilms i dispositius mèdics respiratoris.

· Copilot.ms: Aquest projecte, que és una spin-off de la Universitat de Girona i Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR), ofereix una eina de quantificació precisa i automatitzada que ajuda a avaluar les lesions cerebrals. Els neuroradiòlegs quantifiquen la presència de lesions noves al cervell a través d'un procés visual tediós, que pot implicar errors, que requereix molt de temps, i que pot reduir la sensibilitat dels professionals a menys d'un 50 % en alguns casos. El programari de Tensormedical multiplica per quatre la productivitat dels neuroradiòlegs i augmenta la sensibilitat en un 46 %, el que reduiria potencialment el malbaratament dels tractaments i les pèrdues de productivitat dels professionals.

· Point pressure: El projecte, nascut a Barcelona, està en procés de desenvolupar un sistema connectat no invasiu que redueix la hipertonia muscular a través d'una reacció isquèmica, per canviar la manera de fer els tractaments en pacients amb espasticitat. Amb aquest dispositiu, es calcula que es podria ajudar a les 180.000 persones afectades que hi ha actualment a Espanya, als 1,8 milions d’Europa i fins als 28 milions de persones arreu del món.

· Vincer.ai: Aquesta spin-off de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i el Centre de Recerca en Enginyeria Biomèdica (CREB), proporciona la primera avaluació de riscos implementable per a la IA en l'àmbit de la sanitat a través d’un algoritme que permet millorar, supervisar i certificar les solucions que l’utilitzen, i mitigar-ne els riscos. La IA és un camp desregulat que s'està introduint a tots els sectors, tant és així, que el primer esborrany sobre la regulació de la IA de la Unió Europea, publicat l'abril de 2021, indica la popularitat i la rellevància d'aquest camp. 

Banner promocional del programa CRAASH Barcelona 2021 

Foto de família CRAASH Barcelona 2021

CRAASH Barcelona 2021- Barcelona face-to-face meeting

Daniel Oliver i Laura Sampietro, professors del programa, donen consells d'emprenedoria al Barcelona face-to-face meeting de CRAASH Barcelona 2021